Ambassade van België in het Verenigd Koninkrijk
Home Nieuws BREXIT

BREXIT

Datum: 
08 december 2018

 

Beste Belgen in het Verenigd Koninkrijk,

 

De Ambassade van België heeft op 24 oktober 2018 opnieuw een informatiesessie omtrent de rechten van EU burgers betreffende Brexit georganiseerd. De video kan hier bekeken worden. De presentatie, die in de video gebruikt wordt, vindt u hier.

Op 26 november heeft de Europese Commissie de meest recente FAQ rondom de rechten van EU en UK burgers gepubliceerd: https://bit.ly/2PbpV5k.

 

Gezien de huidige stand van zaken rondom Brexit en het ontbreken aan bevestigde informatie is de Ambassade niet in staat om aanbevelingen te doen betreffende de formaliteiten om eventueel een verblijfsvergunning te verkrijgen. Het UK Home Office is de voornaamste bron van informatie voor EU burgers in het VK.

Het UK Home Office voorziet om het settled status registratiesysteem in te voeren, waardoor het voor EU burgers en hun familieleden mogelijk is om in het VK te verblijven na 2020.

U vindt meer informatie via de volgende link: https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families.

Het settled status systeem bevindt zich momenteel in een testfase en is nog niet toegankelijk voor het publiek. In deze context is het raadzaam voortaan documenten bij te houden die het verblijf in het VK bewijzen. Deze kunnen dan makkelijk worden ingediend als het Home Office naar dit type documenten vraagt. Daarnaast is het altijd aangewezen om uw administratief dossier actueel te houden, vooral wat betreft uw identiteitsdocumenten. Zorg ervoor dat u steeds in het bezit bent van een geldige identiteitskaart en/of paspoort.

In een referendum op 23 juni 2016 heeft een meerderheid zich uitgesproken voor een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Op 29 maart 2017 heeft de Britse regering formeel aan de Europese Raad kennis gegeven van zijn voornemen om de Unie te verlaten. Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn momenteel bezig met onderhandelingen over een akkoord dat de modaliteiten van dit vertrek moet regelen.

Het Verenigd Koninkrijk blijft een lidstaat van de Europese Unie, totdat een overeenkomst over de modaliteiten van vertrek in werking treedt. Tenzij ingeval van koerswijziging zal het Verenigd Koninkrijk de Unie verlaten op 29 maart 2019. Intussen is er een overeenkomst over een Brexit- overgangsperiode. Deze zal starten 29 maart 2019 en eindigen op 31 december 2020.

De Europese Commissie heeft tevens een reeks opnames rond de status van burgers in het kader van Brexit geproduceerd, die hier bekeken kunnen worden: https://bit.ly/2xJwl8t / http://y2u.be/R4TfyPXXM6M en https://bit.ly/2Jp6FiD

Belgen in het Verenigd Koninkrijk kunnen momenteel bij de Britse overheid een aanvraag indienen voor:

  • Een EU-certificaat van registratie dat bevestigt dat ze het recht hebben om volgens de huidige regels in het Verenigd Koninkrijk te wonen (https://www.gov.uk/eea-registration-certificate/apply). In principe is dit document bestemd voor EU-burgers die minder dan vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk verblijven.
  • De status van Brits permanent verblijfhouder, om in het Verenigd Koninkrijk te verblijven (http://visas-immigration.service.gov.uk/product/eea-pr). De status van permanent verblijfhouder wordt enkel toegekend aan personen die reeds meer dan vijf jaar wettelijk in het Verenigd Koninkrijk verbleven hebben.
  • Britse nationaliteit (https://www.gov.uk/browse/citizenship/citizenship). Volgens de huidige Belgische nationaliteitswetgeving verliezen Belgen die de Britse nationaliteit vrijwillig verkrijgen, niet de Belgische nationaliteit.

De Ambassade en de Belgische overheid in Brussel zullen de ontwikkelingen inzake de status van hun onderdanen van nabij blijven volgen. Daarom raden we ook alle Belgen aan die nog niet ingeschreven zijn bij de Ambassade, om dit alsnog te doen. Informatie over registratie vindt u op onze website.

Verder is het ook mogelijk om updates van de situatie te ontvangen via email van het Britse Ministerie Binnenlandse Zaken door te registeren via https://gov.smartwebportal.co.uk/homeoffice/public/webform.asp?id=67&id2....

Als u vragen rondom de impact van Brexit heeft, gelieve  een mail te zenden  naar London.Brexit@diplobel.fed.be. Wij zullen trachten u zo snel mogelijk een antwoord te bezorgen.