Aanvraag paspoorten

Op deze pagina vindt u alle informatie over uw Belgisch paspoortaanvraag.

Veelgestelde vragen

Meer informatie over paspoortaanvragen in Londen hieronder.

 

Kan ik telefonisch een afspraak maken?

NEE – dit kan alleen online.

Kan ik mijn oude paspoort houden?

JA – u kunt uw oude paspoort houden zolang het nog geldig is. U moet het oude paspoort naar ons terugsturen voordat wij u het nieuwe paspoort kunnen geven. Op verzoek kan het oude paspoort worden geannuleerd en aan u worden geretourneerd.

De afspraak die ik heb geboekt is niet langer geschikt. Wat moet ik doen?

Ga naar het online afsprakensysteem en verplaats uw afspraak.Gelieve uw afspraak te annuleren via de annuleringslink in de bevestigingsmail van uw boeking of door ons een e-mail te sturen: londonpassports@diplobel.fed.be. Het systeem zal de vroegst beschikbare afspraak voorstellen. Het is mogelijk dat deze datum eerder is dan uw oorspronkelijke afspraak. Dit komt door afspraken die door anderen zijn afgezegd.

Ik reis veel. Kan ik een paspoort met meer pagina's krijgen?

JA – u kunt ervoor kiezen om een nieuw paspoort met 64 pagina's aan te vragen door dit aan te vinken op het aanvraagformulier. Houd er rekening mee dat deze paspoorten aanzienlijk duurder zijn: £216 voor volwassenen (geldig voor 7 jaar) en £189 voor kinderen (geldig voor 5 jaar).

Kan ik bij de ambassade een Special Delivery-envelop kopen of extra betalen om het paspoort per post te laten versturen?

NEE – u moet een gefrankeerde Special Delivery-envelop meebrengen naar uw afspraak.

Royal Mail heeft mijn paspoort verloren. Wat moet ik doen?

Paspoorten die per post worden verzonden, worden volledig op eigen risico verzonden. Zie ook deze link.

Mijn geldig paspoort is verloren/gestolen. Ik heb gevraagd om mijn biometrische gegevens te bewaren. Wat moet ik nu doen?

Meld DocStop dat uw paspoort moet worden geblokkeerd. Als u hebt gevraagd om uw biometrische gegevens te bewaren, stuur ons dan een e-mail om te vragen over het verkrijgen van een duplicaatpaspoort: londonpassports@diplobel.fed.be.  Als u dat niet hebt gedaan, moet u een nieuw paspoort aanvragen.

Kan de geldigheid van mijn paspoort worden verlengd?

NEE – als een paspoort niet meer geldig is of binnenkort verloopt, moet u een nieuw paspoort aanvragen.

Moet mijn paspoort nog 6 maanden geldig zijn om te reizen?

Over het algemeen kan u met uw paspoort reizen tot de laatste dag van de geldigheid (dit is het geval binnen de Europese Unie). We raden u aan om te controleren of er specifieke inreisvereisten zijn door hier te kijken en rechtstreeks contact op te nemen met de ambassade van het land van bestemming.

Ik moet dringend reizen en ik heb geen geldig paspoort. Wat kan ik doen?

In uitzonderlijke omstandigheden en voor zover de urgentie voldoende is aangetoond, kan een tijdelijk paspoort worden afgegeven. Gelieve ons een e-mail te sturen waarin u uw situatie uitlegt: londonpassports@diplobel.fed.be

Als u een geldige identiteitskaart heeft, kan u die gebruiken om de EU binnen te komen. Als u een (pre-)settled status heeft, kunt u uw identiteitskaart ook gebruiken om het Verenigd Koninkrijk opnieuw binnen te komen zodra deze is gekoppeld aan uw immigratiestatus. Voordat u op reis gaat, raden wij u aan om bij uw reisorganisatie na te vragen of zij geen strengere eisen hebben wat betreft reisdocumenten en of u inderdaad met uw identiteitskaart kunt reizen.

Ik moet regelmatig visums aanvragen waarvoor ik mijn paspoort bij een andere ambassade moet achterlaten. Wat kan ik doen om te blijven reizen?

U kunt een tweede paspoort aanvragen. Wel hebben wij een ondersteunende brief nodig van zowel u als uw werkgever waarin u uw situatie uitlegt.

Kan ik schadevergoeding aanvragen als mijn paspoort een productiefout vertoont of als het door defecte apparatuur onmogelijk was om mijn aanvraag te laten verwerken?

Klik hier voor informatie.