Ambassade van België in het Verenigd Koninkrijk

Welkom op de website van de Belgische Ambassade in het Verenigd Koninkrijk

 

Mededeling van de FOD Buitenlandse Zaken: rechten van Belgische burgers in het kader van de Brexit

Op 17 oktober 2019 sloten de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk een nieuw akkoord over een geordend vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Het gaat in hoofdzaak over dezelfde tekst die de vorige Britse regering reeds met de EU onderhandelde. Er werden enkel wijzigingen aangebracht aan (1) het Protocol betreffende Ierland en Noord-Ierland (backstop-kwestie) en (2) de (niet-bindende) politieke verklaring over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Als gevolg van deze ontwikkelingen en gezien de tijd die de Britse en Europese parlementen nodig hebben om het akkoord goed te keuren, kreeg het Verenigd Koninkrijk een nieuw uitstel tot 31 januari 2020. De Brexit wordt dus mogelijk uitgesteld tot 31 januari 2020. Als beide partijen het terugtrekkingsakkoord tegen eind 2019 goedkeuren, kan het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten op de eerste dag van de maand die volgt op deze bekrachtiging: 1 december 2019 in geval van bekrachtiging in november of 1 januari 2020 in geval van bekrachtiging in december. Ter vereenvoudiging wordt in deze Q&A steeds verwezen naar de datum van 31 januari 2020.

Ondanks het nieuwe akkoord kan een "no deal" niet worden uitgesloten. Door het nieuwe uitstel is een dergelijk scenario echter niet voor 31 januari 2020 mogelijk.

Gezien de huidige onzekerheid rond de Brexit kan de informatie op deze website naargelang de politieke gebeurtenissen veranderen. Het gaat ook niet om een juridisch advies. De FOD Buitenlandse Zaken noch de Belgische ambassade in Londen kan dit verstrekken.

Wij vestigen uw aandacht op het feit dat in geval van een no deal elke beslissing over de rechten van Belgen om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen, zich daar te vestigen of te verblijven, onder de exclusieve bevoegdheid van de Britse autoriteiten valt.

 

Ambassade
© Tom D'Haenens

 

Ik hoop dat u onze website - een portaal tot de aanwezigheid van België in het VK - nuttig en interessant vindt. Bent u een Belg die in het Verenigd Koninkrijk woont of denkt u eraan naar het VK te verhuizen? U kunt zich dan best inschrijven bij de Ambassade in Londen. Onze consulaire pagina’s bevatten informatie over de registratieprocedure en het aanvragen van identiteitskaarten en paspoorten. Let op, sedert oktober 2011 dienen Belgen die in het VK wonen op afspraak persoonlijk naar de Ambassade in Londen te komen om een nieuw paspoort aan te vragen. 

Hebt u plannen om naar België te reizen of er te studeren, werken of zaken te doen, ga dan naar ‘Naar België komen’. Voor een visum kunt u uw aanvraag richten tot het ‘Visa Application Centre’. Meer gegevens vindt u op https://be.tlscontact.com/gb/LON/index.php.

Vergeet ten slotte niet om onze News en Evenementen secties te consulteren en sluit u aan bij de Facebook-pagina van de Ambassade en Twitter voor de laatste nieuwtjes van de Belgische Ambassade in Londen en ‘feeds’ over evenementen in het VK met een Belgische tint. U kunt er zich ook inschrijven op onze nieuwsbrief

Indien u vragen en/of bedenkingen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren via london@diplobel.fed.be

  

Nieuws

19 jan

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin neemt vandaag deel aan de conferentie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) in het Residence Palace in Brussel. Het is de tweede ministeriële conferentie van deze vereniging, die zich richt op de herinnering aan de Holocaust en de preventie van genocide.

11 jan

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin verwelkomt de hernieuwing van het “crossborder” mechanisme voor humanitaire hulp aan het Syrische volk.

09 jan

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin kondigt aan dat in 2020 nieuwe diplomaten aangeworven zullen worden. SELOR, het selectiebureau van de federale overheid, zal de selectieprocedure op 27 januari (datum onder voorbehoud) opstarten. 

13 dec

België zal zijn steun aan UNRWA hernemen. Dat geeft vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. UNRWA werd de voorbije maanden grondig doorgelicht en de organisatie kreeg een nieuwe dienstdoend commissaris-generaal. Ook andere internationale donoren hernemen hun steun.

10 dec

Vandaag is het de internationale dag van de mensenrechten. Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin bevestigt dat België zich blijft inzetten voor de bescherming en bevordering van alle mensenrechten voor iedereen.